Blog Details

Culturism - Culturismul.ro > Blog > Nutritie Culturism > Nutrienti Culturism > Antioxidantii previn atrofierea musculara

Antioxidantii previn atrofierea musculara

Antioxidantii previn atrofierea musculara

Cresterea musculara se realizeaza datorita cresterii in dimensiuni a fibrelor musculare, prin acumularea de proteine musculare, iar atrofierea musculara este asociata cu scaderea continutului de proteine contractile. Acest lucru inseamna ca masa musculara este direct proportionala cu cantitatea de proteine contractile, care depinde de echilibrul dintre sinteza si descompunere.

Hormonii anabolici precum insulina, IGF-1 si hormonul de crestere stopeaza descompunerea proteinelor prin stimularea ratei sintezei proteice.
Hormonii catabolici precum cortizolul, ajuta la atrofierea tesutului muscular, prin descompunerea proteinelor musculare.

Pentru a putea preveni atrofia musculara, va trebui blocati anumiti hormoni precum cortizolul si a altor mediatori imunologici care influenteaza metabolismul proteic. Pe langa hormonii catabolici care descompun tesutul muscular, sinteza proteica poate fi influentata negativ si de reactii precum stresul oxidativ. Sa demonstrat ca stresul oxidativ este implicat in mai multe procese care influenteaza atrofia musculara precum dezechilibrul dintre productia de oxigen, abilitatea organismului de a elimina intermediarii reactivi sau de a repara stricaciunile produse de radicalii liberi.

Corpul uman produce zilnic radicali liberi, iar acestia produc stricaciuni in organismul uman, de aceea este important sa minimizam aceste distrugeri cu ajutorul antioxidantilor. Organismul reactioneaza constant cu oxigenul prin respiratie, iar celulele produc energie. Radicalii liberi apar in urma acestei activitati sub forma unor molecule foarte reactive.

Stresul Oxidativ si masa musculara
Atunci cand musculatura este supusa unui excess de radicali liberi si specii ai oxigenului reactiv, se poate influenta negativ forta musculara, prin inhibarea contractiei musculare. De asemenea acestia sunt implicati si in oboseala musculara, din timpul contractiilor repetate sau continue. Sa demonstrat de asemenea ca stresul oxidativ contribuie la descompunerea proteinelor musculare.

Antioxidantii si anabolismul muscular
Atunci cand in organism este o cantitate mare de radicali liberi, antioxidantii pun celulele in functiune si creeaza un sistem de aparare antioxidativ pentru a face fata stresului oxidativ. Activitatea antioxidanta depinde de tipul fibrelor musculare, fiind mai mare in zona fibrelor lente decat in cea a fibrelor rapide.

Odata cu inaintarea in varsta muschiul scheletic are o capacitate mai mica de a declansa o reactie de regenerare in urma unui accident. Acest lucru se datoreaza reducerii semnalului anabolic IGF-1, datorita oxigenului reactiv care scade capacitatea acestuia de a activa celulele satelit, limitand astfel capacitatea de regenerare a tesutului muscular.

Distrugerile care se produc in mod natural, odata cu inaintarea in varsta, la nivelul muschilor sceletici, din cauza speciilor de oxigen reactiv, numita si sarcopenia (pierderea de masa musculara la persoanele in varsta) e asociata cu reducerea consumului de antioxidanti prin alimentatie.

Utilizarea de antioxidanti (in special resveratrol, ceai verde, curcumina, Vitamina C si E) poate incetini atrofia musculara care are loc de-a lungul timpului asupra organismului uman. In cazul in care sunte-ti in cautarea unor solutii pentru intretinerea musculaturii pe termen lung, consumul de antioxidanti poate preveni distrugerile provocate de radicalii liberi si mentinerea acestora intr-o stare anabolica accentuata.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required