Calciul

Calciul

Calciul este un nutrient important pentru mentinerea sanatatii si a longevitatii. Aproximativ 99% din cantitatea de calciu din organism este depozitata in oase si dinti, iar restul de 1% se gaseste in fluidele corpului, o parte sub forma ionica, iar cealalta parte reprezentat de calciul neionic, cel legat de proteine (de albumine si globuline). Principalele depozite de Calciul ionic (Ca++) sunt oasele si cel al proteinelor sangelui. Oasele au rol de sustinere al organismului, fiind folosit si ca depozit, atunci cand este consumat calciu in excess. Acest calciu este disponibil  in momentul in care aportul de calciu din alimentatie este redus. Al doilea depozit de calciu este cel legat de proteinele sangelui, si devine disponibil local atunci cand se pierde o cantitate insemnata de calciu ionic.

Pentru mentinerea unui nivel optim de calciu in organism, este nevoie de un consum adecvat de calciu in alimentatie si eficienta absorbtiei ionilor de calciu din tractul digestiv. Calciul este unul dintre nutrientii care se absorbe cu mare dificultate, deoarece formeaza compusi insolubili impreuna cu anionii. Dintre complexele de fosfat de calciu, doar calciul dihidrogenfosfat, se absoarbe usor, deoarece este suficient de solubil, insa acesta se gaseste doar in mediu acid precum acidul clorhidric din stomac.

In mediu alcalin, monohidrogenul ajuta la dizolvarea calciului, insa nu este bine absorbit de organism si este total dependent de  prezenta vitaminei D in intestin. Vitamina D este prezenta in alimentatie, doar intr-o cantitate mica si de aceea aceasta trebuie sintetizate de catre organism (sub actiunea razelor de soare asupra tegumentului pielii).  In cazul in care vitamina D nu este prezenta in intestin, mare parte din calciu se poate pierde.

La nivelul stomacului exista un mediu foarte acid iar calciul poate exista sub forma ionica, chiar si in prezenta fosfatului, insa nu poate avea loc absortia deoarece acidul este neutralizat de bila (care este alcalina). Singurul loc din stomac unde poate avea loc absortia este in duoden, in momentul in care acidul nu este neutralizat.

De aceea alimentatia bogata in fosfat (carnea rosie, cerealele rafinate si bauturile carbogazoase), influenteaza negativ absortia calciului prin reducerea solubilitatii a moleculei de calciu dihidrogenfosfat. De asemenea consumul de medicamente ce se prescriu in ulcer si gastrita scad eficienta absorbtiei de calciu, prin efectului lor alcalinizant iar o dieta bogata in grasimi poate limita absortia calciului, datorita unor compusi insolubili.

Un regim alimentar bogat in fosfor (carne, cereale rafinate si bauturi carbogazoase) poate scade masa osoasa la adulti. De asemenea pentru o absortie cat mai buna a calciului este nevoie de Vitamina D.

[bullets_white]Formele de calciu

  • Calciul carbonic – contine 40 mg calciu la 100 mg calciu carbonic. Din acesta cantitate, doar 10% se absoarbe si anume 4 mg;
  • Calciu fosfat – contine 39 mg calciu la 100 mg calciu fosfat. Din acesta cantitate, doar 10% se absoarbe si anume 3,9 mg;
  • Calciu lactat (lactic) – contine 37 mg calciu la 100 mg calciu lactat. Din acesta cantitate, se absoarbe 33% si anume 12,2 mg;
  • Calciu citrat – contine 21 mg calciu la 100 mg calciu citrat. Din acesta cantitate, 50% se absoarbe si anume 10,5 mg;[/bullets_white]

[checklist]Rolul calciului in organism

  • Transmite impulsuri nervoase
  • Controleaza contractiile musculare
  • Eliberarea neurotransmitatorii la nivel sinaptic (comunicarea intre nervi)
  • Semnalizeaza chimic intre celule
  • Regleaza hormonal si enzimatic (digestia, metabolismul grasimilor si productia de energie)
  • Coaguleaza sangele si vindeca ranile

Necesarul de calciu (absorbit)

  • 1-3 ani – 500 mg
  • 4-8 ani – 800 mg
  • 9-18 ani – 1300 mg
  • 19-50 ani – 1000 mg
  • > 51 ani – 1200 mg

[/checklist]

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required