Culturism - Culturismul.ro

ZMA si cresterea nivelului de testosteron

ZMA si cresterea nivelului de testosteron

Zma este un supliment nutritiv care se gaseste in magazinele de suplimente nutritive si care are in alcatuirea sa zinc, magneziu aspartat si vitamina B6 (pentru o absortie mai mare a zincului si magneziului). Acest supliment este folosit pentru cresterea nivelului de testosteron. Testosteromul este principalul hormon care stimuleaza hipertrofia musculara, avand ca efect cresterea in forta si masa musculara.

Studiile care sau facut cu mult timp in urma a urmarit analizele nivelului de minerale din corp, efectele benefice si deficientele acestora in conditii de efort de lunga durata. Acestea sau facut pe un grup de mai multi sportivi carora li s-au administrat o substanta placebo iar celuilalt grup ZMA. Grupul care a consumat ZMA  a inregistrat o crestere a nivelului de testosteron cu 30 % mai mare, in timp ce grupul placebo a inregistrat o crestere doar de 10%. Ca deficienta, grupul care a consumat placebo a inregistrat o scadere a nivelului IGF-1 cu 21 % iar celalalt grup care a consumat ZMA nu a inregistrat nici o modificare. Dupa un antrenament timp de 2 luni de zile, grupul ZMA a inregistrat o crestere a masei musculare cu 11 % mai mare iar grupul placebo o crestere cu 4,6 %. In concluzie consumul de ZMA ajuta la acumularea de masa musculara, datorita cresterii nivelului de testosteron.

De asemenea ZMA-ul ajuta si la ameliorarii somnului datorita magneziului, care are proprietati de ameliorare a tulburarii somnului. In cazul in care se consuma si alte complexe de multiminerale, se poate inlocui sau completa cu ZMA deoarece acestea nu au aceeasi doza suficienta de zinc si magneziu. In unele cazuri magneziul folosit in aceste complexele de multiminerale nu au aceeasi biodisponibilitate precum aspartatul de magneziu. Acest supliment nutritiv este recomandat in cazul antrenamentelor intense cu scopul dezvoltarii masei musculare.

Add comment