Culturism - Culturismul.ro
Beneficiile Cofeinei

Beneficiile Cofeinei

Beneficiile Cofeinei

Beneficiile Cofeinei

In zilele noastre cafeaua reprezinta cel mai bun mod de a obtine energia necesara pentru intreaga zi. Pentru culturisti insa cafeaua obisnuita nu este suficienta si de aceea se apeleaza la cafeaua functionala precum JavaFit care contine: cofeina, extract de ceai verde, garcinia cambogia si niacina. Exista dovezi care demonstreaza ca JavaFit are efecte semnificative asupra cresterii consumului energetic dupa antrenament si mentinerea pentru mai mult timp, fata de cafeaua obisnuita care persista doar pana la 3 ore dupa ingestie.

Cofeina stimuleaza sistemul nervos prin mai multe moduri si anume: inhibarea directa a fosfodiesterazelor, cresterea AMP-ului ciclic, inhibarea receptorului adenozina, stimularea eliberării de adrenalina si creşterea nivelelor musculare intracelulare de calciu. De asemenea cofeina blocheaza efectele Adenozinei,un inhibitor chimic care se leaga de anumiti receptori pentru a induce somnul. In acest fel cafeaua ajuta sa nu adormim. Adenozina inhiba si elimina majoritatea neuro-transmitatorilor din creier (dopamina) care la un nivel scazut duce la instalarea oboselii in timpul antrenamentului.

Cofeina reduce durerea
Un studiu realizat pe doua grupuri, in care o parte din subiecti au consumat 5mg de cofeina pe kg din greutatea corporala, iar cealalta parte au consumat placebo, au pedalat cu 80 % din volumul maxim. Subiectii care au consumat cofeina au inregitrata o reducere semnificativa a durerii. In functie de doza de ingestie a cofeinei sau raportat efecte diferite de reducere a durerii musculare. Cu cat cantitatea de cofeina a fost mai mare cu atat sa redus durerea musculara din timpul antrenamentului. De asemenea sa demonstrat ca cofeina reduce febra musculara dupa antrenament. Intr-un studiu in care s-a administrat cofeina timp de doua zile de la un antrenament cu greutati, a avut ca efect reducerea febrei musculare si cresterea fortei.

Cofeina vs Cafeaua
Majoritatea persoanelor nu fac diferente intre cofeina si cafea insa cafeaua nu are aceleasi efecte asupra performantelor fizice precum cofeina. Intr-un studiu in care au fost testati mai multi atleti in cadrul unui program de alergare pe 10 km, subiectii au fost impartiti in doua grupuri si li sau administrat cofeina pura 4,5mg/kg si cafea 4,5mg/kg inainte de antrenament. La finalul testului s-a raportat o crestere a rezistentei cu 33% si o reducere a timpului de alergare cu 30-40 de minute fata de al doilea grup care nu a inregistrat nici o inbunatatire. Acest lucru se datoreaza nenumaratelor substante chimice din cafea, care nu sprijina performanta fizica.

Cofeina creste nivelul de testosteron
Cofeina ajuta la cresterea nivelului de testosteron din cadrul antrenamentelor fizice. Intr-un studiu in care sa administrat subiectilor de sex masculin o cantitate de 200, 400 si 800 mg de cofeina inainte de un antrenament de rezistenta, urmat de exercitii fizice timp de 45 de minute si sprint pe o distanta de 16 km sa inregistrat o crestere a nivelului de testosteron in functie de doza administrata. Cea mai mare crestere sa raportat dupa 15 minute de la antrenament, asupra dozelor de 800 de miligrame. Cantitatea mare de cofeina a cauzat insa marirea nivelului de cortizol, un hormon care contracareaza cresterea nivelului de testosteron. Pentru a putea beneficia de efectele cofeinei, asupra testosteronului, va trebui administrat imediat dupa antrenament carbohidrati si aminoacizi esentiali (shake cu aminoacizi esentiali si carbohidrati).

Cofeina are numeroase efecte benefice asupra organismului printre care si inbunatatirea performantei fizice.

Add comment