Sistemul Oxidativ

Sistemul Oxidativ

Este unul dintre cele mai complexe sisteme, cu ajutorul caruia organismul consuma nutrienţii in prezenta oxigenului pentru producerea de energie. Acest proces se desfasoară in mitocondrii, care se gasesc in musculatura, adiacent miofibrilelor, sau in sarcoplasmă. Sistemul oxidativ este un proces aerob şi are o capacitate foarte mare de producere a energiei, fiind principalul proces utilizat in timpul antrenamentului de rezistentă.

Sistemul Oxidativ implică 3 procese: glicoliza aerobă (presupune metabolizarea glucozei in prezenta oxigenului), ciclul Krebs şi lantul de transport al electronilor (reacţii chimice care combina hidrogenul eliberat cu oxigen, împreuna cu 34 de moli de ATP avand ca rezultat obtinerea a 38 de moli ATP)

Atunci cand efortul fizic depaşeste o perioada de 20-30 de secunde, sistemul oxidativ obţine energia prin utilizarea glucozei. Glucoza poate fi gasita in organism in sange (glicemia), sau in muschi, ficat şi alte tesuturi sub forma de glicogen. Dupa consumarea glucozei din sange, organismul apeleaza la glicogenul muscular care este o sursa buna de energie deoarece produce mai mult ATP decat glucoza.

Energia produsa din glucoza sau din glicogen intra in procesul de glicoliza, un ansamblu de reacţii chimice care trasforma acest poces in absenţa oxigenului, in acid lactic (un compus care da starea de oboseala în urma unui efort intens).

Acidul lactic oblica organismul sa intrerupa activitatea fizica prin crearea unui mediu acid, care inhiba activitatea enzimelor, iar muschii nu se mai pot contracta. O creştere in excess a aciditatii poate poate duce la distrugerea proteinelor intracelulare, de aceea acidul lactic reprezinta un mecanism de protecţie asupra organismului. In perioada de refacere acidul lactic este folosit ca sursa de energie.

GLUCOZA → 2ATP + acid lactic

Glicoliza realizata in regim anaerob are capacitatea de sustine a efortului fizic timp de 60-90 de secunde. In cazul in care efortul depaseste durata de 1 minut, producerea energiei pe cale aeroba, din mitocondrii, devine foarte importantă pentru organism.

GLUCOZA → ATP + CO2 + H2O

Sistemul aerob generează energia necesara pentru efortul fizic la intensitate medie, pe o peroada lunga (alergarea, inotul). Spre deosebire de sistemul anaerob, sistemul aerob are capacitatea de metabolizare pe langa glucoza şi grasimile sub forma de acizi graşi liberi. De aceea efortul aerob (alergarea in ritm moderat), este mult mai eficient pentru arderea ţesutului adipos decat efort anaerob (exerciţiile de forţa).

ATP-ul este sursa de energie pentru contracţia musculara, care poate fi refacut de catre creatinfosfat, glicoliza anaeroba, metabolizarea aeroba a glucozei, glicogenul, acizi grasi şi uneori aminoacizi. Toate aceste procese se desfasoară in functie de mai mulţi parametrii.

Exerciţiile cu greutati sunt considerate de tipul anaerob (atunci cand sunt utilizate greutaţi mari, repetari puţine şi un tempou rapid), insa pot fi considerate şi de tip aerob (atunci cand se lucreaza cu greutaţi mici şi repetari multe, într-un tempou moderat).

Sursa energiei musculare

ATP-ul poate fi generat pe trei cai si anume:
1. Sistemul ATP-CP
2. Sistemul glicolitic
3. Sistemul oxidativ

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required