Blog Details

Culturism - Culturismul.ro > Fitness > Efectul cerealelor in alimentatie

Efectul cerealelor in alimentatie

Efectul cerealelor in alimentatie

Cerealele sunt o sursa excelenta de carbohidrati si proteine avand o importanta extrem de mare in alimentatia zilnica. Cerealele precum graul, porumbul, orzul, meiul, secara, orezul si avena sunt considerate alimente care ofera energie, datorita continutului bogat in carbohidrati. Avantajul cerealelor este continutul unei cantitati mici de grasimi, nu contin colesterol si au un continut bogat in fibre. Compozitia cerealelor este de 14% apa, 10% proteine, 2% lipide, 74% glucide sub forma de amidon si 2% saruri minerale. De aceea daca dorim sa avem o alimentatie sanatoasa atunci va trebui sa consumam cereale in jur de 70 % din totalul alimentelor. Restul alimentatiei va trebui complectat cu grasimi sanatoase si proteine. Numarul fibrelor care trebuiesc consumate intro zi este in jur de 30-35 de grame. Painea integrata contine o cantitate mare de fibre si de aceea poate completa numarul fibrelor necesare intr-o zi.

Cerealele au calitati diferite in functie alimente, de aceea va vom prezenta proprietatile celor mai importante cereale.

  • Orezul este unul dintre cele mai cunoscute si cele mai raspandite in lume cereale, dupa grau. Are o compozitie chimica cu un continut redus de minerale, lipide si proteine. Toate aceste proprietati il face sa fie un aliment foarte usor digeribil, potrivit pentru orice varsta. Derivatele orezului pot fi: amidonul, faina, fulgi si pastele. Proprietatile orezului sunt tonice si emoliente intestinale.
  • Graul ajuta la tonificarea splinei si a pancreasului, influentand pozitiv digestia. Este recomandat pentru persoanele fara energie. Exista doua specii principale: Triticum vulgare, cu boabe fainoase, care este folosit pentru paine, biscuiti sau alte dulciuri iar cealalta specie se numeste Triticum durum, care este folosit in special la crearea pastelor.
  • Porumbul este tonifiant pentru splina, pancreas si stomac, avand proprietati diuretice si antidispeptice. Este recomandat persoanelor care sufera de retentie hidrica, de proasta digestie si de anxietate. Porumbul sta la baza mai multor alimente precum mamaliga, corn flakes si pop corn. Din malai se pot pregati si dulciuri, paine sau biscuiti. Porumbul contine vitaminele B1 si B2.
  • Orzul are proprietati de calmare. Se foloseste deseori sub forma de malt de catre producatorii de bere. Orzul perlat se poate adauga ciorbelor de legume, cu ajutorul caruia se poate furniza multi carbohidrati. Datorita unui continut de fibre solubile ajuta la reducerea absorbtiei colesterolului.
  • Secara are un mare continut de vitamina E.
  • Meiul este bogat in fier si are un un continut de proteine egal cu cel al graului.
  • Bobul ajuta la tonificarea ficatului. Se recomanda celor care sufera de constipatie si persoanelor nervoase, care obosesc repede. Compozitia bobului este asemanatoare cu cea a graului dar contine mai multe fibre. Se poate consuma in supe.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required