Blog Details

Evitarea accidentarilor

Evitarea accidentarilor

Evitarea accidentarilor

Evitarea accidentarilor

Pentru adevaratii practicanti de culturism, sunt foarte putine lucruri care ii pot retine de la antrenamentele cu greutati. Unul din principalele motive  care ii pot tine departe de sala sunt accidentarile. Acestea se pot produce datorita eliminarii anumitor factori importanti care nu sunt luati in serios.

Principalii factori care pot produce accidentari:

Incalzirea insuficienta
Incalzirea inainte de antrenamentul cu greutatii duce la eliminarea riscului de accidentare, prin cresterea flexibilitatii musculaturii, articulatiilor, tendoanelor si a ligamentelor. Un muschi incalzit este de asemenea si un muschi mai puternic care poate sustine o greutate mult mai mare, fata de unul neincalzit. Cea mai buna metoda de antrenament pentru evitarea accidentatilor este Cresterea piramidala a incarcaturii, care se realizeaza prin cresterea treptata a greutatii la fiecare serie. Greutatea insa, nu trebuie sa fie nici prea mica, deoarece, in cazul in care nu solicita bine musculatura, incalzirea nu va avea efectul dorit.

Forma incorecta de executie al exercitiului
Pentru incepatori este fooarte important invatarea formei corecte de executie al exercitiului, deoarece aceasta miscare va ramane in obisnuinta practicantului de culturism. Va trebui sa va asigurati ca efectuati toate exercitiile folosind o miscare corecta de executie, fara a trisa, a smuci, a cobora greutatea fara control.

Greutatile exagerate
Pentru a realiza o crestere in masa musculara si forta este nevoie de cresterea greutatilor pe parcursul antrenamentelor de culturism. O greutate insa, mult prea mare poate duce la accidentare, in special executarea unei singure repetari cu o greutate exegerata. Acest lucru poate duce la ruperea articulatiilor sau a musculaturii. De aceea greutatea ideala este cea cu care se pot efectua intre 4 si 12 repetari pe serie. Iar pentru realizarea unui antrenament cu 4 repetari pe serie este recomandat efectuarea antrenamentelor cu ciclizarea intensitatii. Acest lucru se obtine prin cresterea greutatii si scaderea treptata a numarului de repetari la fiecare saptamana, si anume:

1.Prima saptamana: 12-15 repetari.
2. A doua saptamana: 8-10 repetari.
3. A treia saptamana: 4-6 repetari.
4. A patra saptamana: Pauza – dupa care se poate relua ciclul.

Lipsa concentrarii
Concentrarea la orice exercitiu, in special in momentul utilizarii cu greutati mari este foarte importanta, pentru evitarea accidentelor cu urmari grave. In timpul antrenamentelor de culturism va trebui sa uiti de problemele zilnice si sa realizezi o conexiune intre minte si muschi.

Epuizarea completa
La antrenamentele cu greutati mari este recomandat, realizarea cu o repetare in minus pentru a nu epuiza musculatura complet. Astfel te vei putea feri de accidentarile care se pot produce in timpul epuizarii complete, dar si de supraantrenament, deoarece corpul are anumite limite care nu sunt recomandate sa fie depasite. Intotdeauna o musculatura subantrenata, va creste sau va stagna in cazul in care este slab antrenata, insa un muschi supraantrenat va scade cu siguranta.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required