Blog Details

Ce sunt crampele musculare

young male holding his back in pain

Ce sunt crampele musculare

Aproape orice persoana a suferit o crampa musculara cel putin o data in viata. Acestea pot aparea atat in viata de zi cand dormim, stam, ne plimbam, sau facem sport: alergam, inotam, efectuam exercitii fizice. Aproape orice miscare poate declansa crampa musculara care este extrem de neplacuta si dureroasa.

Crampele musculare sunt contractii involuntare care se produc la nivelul muschilor scheletici in special la muschii cu doua articulatii. Crampa musculara poate afecta o parte a unui muschi, tot muschiul sau chiar mai multi muschi odata iar cei mai sensibili muschi la aparitia contractiilor sunt: cvadricepsii, posteriori, gambele, bratele, abdomenul si intercostalii.

Cauzele aparitiei contractiei musculare sunt: oboseala, intinderile musculare, temperatura foarte mare, deshidratarea si pierderea electrolitilor precum (sarurile, mineralele, potasiu, magneziu si calciu). Oboseala musculara poate fi observata intr-un timp mult mai scurt la persoanele fara o conditie fizica buna. In lipsa oxigenului se vor acumula substanţe metabolice care vor duce la contractii musculare iar semnalele primite de catre maduva spinarii vor mentine musculatura intr-o contractie fara intrerupere, fapt care duce la aparitia crampei musculare.

Crampele musculare pot aparea mai des la persoanele care se epuizeaza la maxim, supraponderalii si persoanele  peste 65 de ani datorita atrofiei musculare care se declanseaza de la varsta de 40 de ani fiind influentata de inactivitate.

Tratarea si evitarea crampelor musculare se poate face prin incetarea activitatii fizice, masarea musculaturii pana la disparitia spasmelor. Dupa oprirea contractiei se poate continua cu masarea in apa calduta, in cazul musculaturii tensionate sau aplicarea unei pungi cu gheata in cazul in care muschiul este dureros in urma contractiei musculare. Pentru a evita aparitia crampelor musculare este necesara o incalzire corespunzatoare inainte de exercitiile fizice cu greutati si exercitii de intindere pentru o flexibilitate cat mai mare a masei musculare. Deasemenea este recomandata o hidratare adecvata in timpul antrenamentelor unde se pot consuma lichide chiar si fara a simti senzatia de sete. Se pot consuma si bauturi sportive pentru rehidratare care contin in special saruri, minerale, potasiu magneziu si calciu.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required